Nostalgische kermis

U bent bij ons zeker aan het juiste adres als het om kermissen gaat. Organiseert u een evenement en u wilt deze vergezeld hebben met een gezellige kermis of een enkele attractie? Wij kunnen het voor u leveren. Wij kunnen diverse nostalgische attracties bieden zoals bijvoorbeeld: Rupsbanen, diverse maten carrousels, kop van Jut, diverse maten zweefmolens en een echt nostalgisch reuzenrad.

Rupsbanen

Een rupsbaan is jarenlang 1 van de meest geziene attracties geweest op de Nederlandse kermis en is rond 1925 ontworpen in Amerika. Al snel waaide deze attractie over naar Nederland waar het een hele tijd de snelst draaiende carrousel was en van groot tot klein graag een ritje maakte. Na verloop van tijd kwamen er steeds snellere en hogere attracties zodat de rups een beetje in het niet raakte. Exploitanten speelde daar op in en verbouwde de rups tot een snelheidsattractie of kregen een zeer modern uiterlijk. In sommige gevallen werd de rupsbaan verkocht naar het buitenland, gesloopt of opgeslagen.

In Nederland vinden we nog zo’n 14 stuks van deze rupsbanen hetzij de meeste in een nieuw jasje.

Carrousels

Naar mate de kermissen gingen lijken naar wat ze nu zijn kwamen rond eind 1800 de eerste carrousel tot ontwikkeling. Uit deze draaimolens zijn eigenlijk de attracties voort gevloeid die we nu kennen op de huidige kermissen. Wie draaimolen zegt, zegt een mooie oude draaiende tent met mooie bewegende paarden. Later kwamen de zweefmolens tot ontwikkeling welke duidelijk zijn afgeleid van de oude oorspronkelijke draaimolen. De hieronder beschreven en afgebeelde attracties zijn allen nostalgische molens.

Zweefmolen

De zweefmolen is er eigenlijk in 2 varianten. De opgooi zweefmolen en de “gewone” zweefmolen. Bij een gewone zweefmolen draait de molen rond en zweeft u heerlijk door de wind. Bij een opgooizweefmolen zitten twee personen, kinderen of volwassenen, in een bakje dat omhoog geslingerd wordt door een medewerker. Deze zweefmolens staan veel in het noorden van Nederland. Er zijn er ook die overdag als draaimolen fungeren en in de avond als zweefmolen. Zowel de opgooi zweefmolen als de gewone zweefmolen zijn bij ons te huur voor feest of evenement.

Luchtschommel (Anno 1936)

De Luchtschommel is gebouwd in 1936 door de firma Friedrich Hein in Neustadt an Orla, Duitsland. Die was van oorsprong bouwer van carrouselpaarden en andere houtsnijwerken. Het is een open schommel voor groot en klein met 8 bootjes er aan. De enorm mooie kassa die er voor staat lijkt op de achterzijde van een V.O.C.-schip met prachtig houtsnijwerk. Verder is de schommel helemaal versierd met mooie beschilderingen. In 1951 werd de schommel opnieuw gerestaureerd zoals hij tot op heden nog in gebruik is. Het vergt veel onderhoud, geduld en liefde voor het vak om de schommel in goede staat en in ere te houden.

Reuzenrad

Uw feest of evenement van boven bekijken? Wij kunnen u van dienst zijn met een minirad uit 1953. Met zijn 8,5 meter hoogte heeft u een prachtig uitzicht over uw feest of evenement. Mooi om bijvoorbeeld prachtige foto’s te maken of gewoon te genieten van een heerlijk uitzicht!

Orgel

Het draaiorgel heeft zijn Nederlandse intrede gedaan rond 1875. Er zijn 3 varianten waaronder het straatorgel, het kermisorgel en het dansorgel. Het straatorgel spreekt voor zich. Vroeger ging men met het orgel de straten af om vrolijke tonen te laten klinken. Het dansorgel daarentegen stond veelal in een cafĂ© of feesttent welke zorgde voor een avondje vertier. Het kermisorgel vond men onder andere in carrousels, zweefmolens en de cakewalk. De 3 varianten zijn bij ons te huur voor uw feest of evenement voor de vrolijke deuntjes van vroeger en vandaag. Zo zijn er orgelboeken gemaakt van de hedendaagse hits maar natuurlijk mogen de “Tulpen uit Amsterdam” ook niet ontbreken.