Nostalgische kermis

U bent bij ons zeker aan het juiste adres als het om kermissen gaat. Organiseert u een evenement en u wilt deze vergezeld hebben met een gezellige kermis of een enkele attractie? Wij kunnen het voor u leveren. Wij kunnen diverse nostalgische attracties bieden zoals bijvoorbeeld: Rupsbanen, diverse maten carrousels, kop van Jut, diverse maten zweefmolens en een echt nostalgisch reuzenrad.

Rupsbanen

Een rupsbaan is jarenlang 1 van de meest geziene attracties geweest op de Nederlandse kermis en is rond 1925 ontworpen in Amerika. Al snel waaide deze attractie over naar Nederland waar het een hele tijd de snelst draaiende carrousel was en van groot tot klein graag een ritje maakte. Na verloop van tijd kwamen er steeds snellere en hogere attracties zodat de rups een beetje in het niet raakte. Exploitanten speelde daar op in en verbouwde de rups tot een snelheidsattractie of kregen een zeer modern uiterlijk. In sommige gevallen werd de rupsbaan verkocht naar het buitenland, gesloopt of opgeslagen.

In Nederland vinden we nog zo’n 14 stuks van deze rupsbanen hetzij de meeste in een nieuw jasje.

Carrousels

Naar mate de kermissen gingen lijken naar wat ze nu zijn kwamen rond eind 1800 de eerste carrousel tot ontwikkeling. Uit deze draaimolens zijn eigenlijk de attracties voort gevloeid die we nu kennen op de huidige kermissen. Wie draaimolen zegt, zegt een mooie oude draaiende tent met mooie bewegende paarden. Later kwamen de zweefmolens tot ontwikkeling welke duidelijk zijn afgeleid van de oude oorspronkelijke draaimolen. De hieronder beschreven en afgebeelde attracties zijn allen nostalgische molens.

Kindercarrousel

Nostalgische draaimolens zijn er verschillende soorten en maten. De afgebeelde carrousels zijn de wat kleinere exemplaren die veelal speciaal voor kinderen zijn en sommige zijn ook dusdanig gebouwd zodat ze makkelijker op een indoor evenement kunnen staan. Het voordeel van deze kleinere molens is dat de op en afbouwtijd vrij kort is.

Zweefmolen

Luchtschommel (Anno 1936)

De Luchtschommel is gebouwd in 1936 door de firma Friedrich Hein in Neustadt an Orla, Duitsland. Die was van oorsprong bouwer van carrouselpaarden en andere houtsnijwerken. Het is een open schommel voor groot en klein met 8 bootjes er aan. De enorm mooie kassa die er voor staat lijkt op de achterzijde van een V.O.C.-schip met prachtig houtsnijwerk. Verder is de schommel helemaal versierd met mooie beschilderingen. In 1951 werd de schommel opnieuw gerestaureerd zoals hij tot op heden nog in gebruik is. Het vergt veel onderhoud, geduld en liefde voor het vak om de schommel in goede staat en in ere te houden.

Reuzenrad

Orgel